Hipoglicemia poate fi prevenită și tratată. Iată câteva sfaturi legate de recunoașterea simptomelor ei și gestionarea crizelor hipoglicemice.
Hipoglicemia poate fi prevenită și tratată. Iată câteva sfaturi legate de recunoașterea simptomelor ei și gestionarea crizelor hipoglicemice.
Familiarizează-te cu simptomele specifice hipoglicemiei pentru a nu fi luat prin surprindere (vezi lista de simptome în categoria ”Despre Hipoglicemii”).
Spune-le celor apropiați că ai diabet și instruiește-i ce să facă dacă ajungi să ai un episod de hipoglicemie severă (fă acest lucru chiar dacă nu ai avut niciodată un episod de hipoglicemie până în prezent). Cere ajutorul celor din jur atunci când nu te simți bine.
Setează-ți glicemia la o valoare optimă înainte de a face o activitate fizică. Dacă ești în timpul unei activități fizice și ai parte de un episod de hipoglicemie, oprește-te și tratează hipoglicemia. Continuă abia atunci când te simți mai bine (când glicemia este in jur de 120mg/dl sau peste această valoare).
Și persoanele cu diabet zaharat tip 2 cu antidiabetice orale sau o doză de insulină pe zi pot face hipoglicemie. Fii atent la simptome, învață cum să îți tratezi hipoglicemia și vorbește cu medicul tău despre asta.
Cere medicului tău să îți scrie pe rețeta de insulină și cel puțin un glucagon (tratament de urgență în caz de hipoglicemie severă).
Dacă ai un somn agitat sau te trezești brusc datorită unui coșmar, testează-ți glicemia: s-ar putea să ai un eveniment de hipoglicemie.
Dacă nu resimți simptomele hipoglicemiei decât la valori foarte mici, vorbește cu medicul tău pentru a-ți face documentația necesară pentru primirea unui senzor de monitorizare continuă decontat de Programul Național de Diabet (valabil doar pentru DZ tip 1).
Nu ai de ce să simți rușine sau jenă dacă trebuie să îți tratezi hipoglicemia la școală, în timpul unei ședințe, pe stradă, în timpul unei activități – siguranța ta este pe primul loc.
Dacă ești la o petrecere cu prietenii, spune-i unui prieten să îți amintească să îți verifici glicemiile.
Dacă consumi alcool, nu uita că acesta favorizează apariția hipoglicemiei imediat după consum (în funcție de tip și cantitate), dar și în ziua următoare consumului. Testează-ți mai des glicemiile și nu îți administra insulină (nici măcar pentru alcool cu suc dulce) decât după ce îți măsori glicemia.
Dacă este posibil, poartă o brățară care să semnaleze că ai diabet.
Nu lăsa frica de hipoglicemie să îți afecteze viața. Bucură-te de tot ceea ce te înconjoară, ține minte că este important să îți ții glicemiile sub control și să ai la îndemână resursele necesare pentru a te trata.
Tratează imediat simptomele ușoare, moderate și severe (dacă ești în stare de conștiență!) cu zahăr/suc cu zahar, tablete de glucoza/dextroza. NU este o idee buna sa apelezi la alimente care au carbohidrați complecși (napolitane, biscuiți, ciocolată, etc) pentru că glicemia va crește mult mai greu.
Nu conduce atunci când ai hipoglicemie! Dacă simți simptomele de hipoglicemie în timp ce ești la volan, trage pe dreapta, tratează-ți hipoglicemia și abia apoi pornește la drum. Fă acest lucru chiar dacă te grăbești undeva pentru că urgența de hipoglicemie primează.
Dacă hipercorectezi o hipoglicemie (consumi prea mulți carbohidrați), vei putea avea un episod de hiperglicemie ceea ce este perfect normal. Trebuie, însă, să o corectezi corespunzător cu insulină (îndeosebi în cazul diabetului zaharat de tip 1).
Încearcă să identifici cauza hipoglicemiei (prea multă insulină, prea puțini carbohidrați consumați, activitate fizică intensă sau orice alt motiv). Astfel vei putea preveni episoadele următoare.
Dacă după un episod de hipoglicemie severă observi că îți este frică să nu se mai repete un astfel de eveniment, cere ajutor. Vorbește cu medicul tău pentru a preveni dezvoltarea fricii de hipoglicemie
Dacă faci hipoglicemii nocturne, vorbește cu medicul tău pentru a găsi soluții de ajustare a tratamentului
Dacă ai pompă de insulină, deconectează-ți pompa când ai hipoglicemie. Reconecteaz-o atunci când glicemia este la valoare normală.
După o perioadă în care poate ai avut glicemii mai mari, s-ar putea să simți hipoglicemia la valori normale ale glicemiei (ex. 90-100 mg/dl). In acest caz nu este nevoie să tratezi glicemia ci doar să îi dai puțin răgaz organismului să se acomodeze din nou cu glicemiile normale. Dacă simți că simptomele sunt greu de suportat, consumă un fruct (de ex. un măr), nu zahăr sau suc dulce.
Dacă te simți foarte rău și nu ai la îndemână nimic pentru a-ți trata hipoglicemia, apelează la 112 și cere ajutorul.
Ești părintele unui copil cu diabet? Iată câteva sfaturi legate de recunoașterea simptomelor hipoglicemiei și gestionarea crizelor hipoglicemice.
Învață-ți copilul să își identifice simptomele de hipoglicemie.
Dacă este foarte activ, testează-i mai des glicemia în acele momente. Discutați cu medicul despre ce puteți face pentru a preveni hipoglicemiile în aceste situații.
Dacă folosește pompă de insulină, deconectați pompa în timpul episodului hipoglicemic.
Spune-i să ceară ajutor dacă nu se simt bine și nu sunt acasă (la grădiniță, școală, când rămân peste noapte la altcineva).
Învățați copilul cum să își trateze simptomele de hipoglicemie.
Nu vă considerați vinovați dacă copilul face o hipoglicemie, se întâmplă acest lucru dincolo de controlul nostru. În plus, tot managementul diabetului este pe principiul ”încercare – eroare”: e important să fim atenți și să vedem ce putem învăța din fiecare situație.
Nu interziceți copilului să fie activ din cauza fricii de hipoglicemie. Este important să învețe că poate avea o viață normală, chiar dacă sunt momente în care e nevoie de câteva acțiuni si precauții suplimentare.
Vorbiți cu medicul despre episoadele de hipoglicemie ale copilului.
Spuneți medicului să vă prescrie pe rețetă cel puțin un kit de glucagon (tratament de urgență în caz de hipoglicemie) și învățați să îl folosiți în caz de hipoglicemie severă.
Instruiți profesorii ce să facă în cazul în care observă că copilul vostru nu se simte bine (să îi testeze glicemia, să îl ajute să ia tratamentul pentru hipoglicemie, să vă anunțe de cele întâmplate).
Dacă copilul tău face un episod de hipoglicemie severă și își pierde cunoștința, NU încerca să îi dai zahăr sau suc. Sună la 112, administrează-i glucagon dacă ai la îndemână, verifică-i semnele vitale, așază-l în poziția laterală de siguranță și așteaptă ambulanța.
Noi, persoanele cu diabet, știm cât de esențial este rolul medicilor în gestionarea eficientă a diabetului și cât de important este ca ei să ni se alăture în eforturile noastre de conștientizare a problematicii hipoglicemiilor. Cum?
- prin a-și întreba pacienții dacă au avut episoade de hipoglicemie, ce simptome au avut, cum le-au gestionat și cum s-au simțit.
- prin a-i ajuta să prevină și să trateze următoarele episoade de hipoglicemie.
Prezentați-i riscurile asociate tratamentului (de exemplu dacă sunt sub tratament cu insulină rapidă sau antidiabetice orale care favorizează hipoglicemia).
Amintiți-le la fiecare consult ce să facă dacă vor avea un episod de hipoglicemie, îndeosebi dacă au o predispoziție pentru asta.
Întrebați-i cum se simt din punct de vedere emoțional, inclusiv dacă se simt confortabil în a le cere ajutorul celor din jur sau dacă au instruit cel puțin o persoană din fiecare anturaj despre ce să facă în cazul apariției unui episod de hipoglicemie severă.
Partenerul tău cu diabet zaharat s-ar putea să treacă printr-un episod de hipoglicemie. Învață cum să îl ajuți.
Partenerul tău cu diabet zaharat s-ar putea să treacă printr-un episod de hipoglicemie. Învață cum să îl ajuți.
Dacă observi că se poartă diferit, că are un discurs dezorganizat, că are fața palidă, o privire pierdută, tremură, spune-i să își facă o glicemie sau dă-i un pahar de suc.
Dacă partenerul tău este irascibil după un episod de hipoglicemie, arată-i înțelegere și răbdare: își va reveni repede după ce se normalizează glicemia.
În cazul în care partenerul tău este agitat în timpul nopții, trezește-l și întreabă-l dacă e bine. Spune-i să își testeze glicemia pentru că e posibil să aibă un episod de hipoglicemie nocturnă.
Dacă face hipoglicemie în timpul actului sexual, fii înțelegător, este ceva normal. Ajută-l să își trateze hipoglicemia.
Dacă partenerul tău face hipoglicemie severă și își pierde cunoștința, NU încerca să îi dai zahăr sau suc pentru că s-ar putea să se înece cu alimente. Administrează-i glucagon dacă este la îndemână (ceea ce este recomandat) și obligatoriu apelează serviciul de urgență 112. În așteptarea ambulanței, monitorizează-i semnele vitale și pune-l în poziția laterală de siguranță.
Nu înceta să te bucuri de viața cu partenerul tău de frica hipoglicemiei. Faceți un plan cu ce trebuie făcut în cazul în care se întâmplă acest lucru și continuați să vă trăiți viața normal.
Vorbiți despre emoțiile voastre în cazul în care apar frecvent episoade de hipoglicemie.